Testronde 1
Testronde 1 van het Buurtsportcoach Kompas afgerond
Het Buurtsportcoach Kompas ontwikkelen we niet alleen. Bij de ontwikkeling betrekken we de toekomstige gebruikers en worden we ondersteund door een begeleidingsteam van kennishouders. De eerste testronde is inmiddels geweest. Waar staan we nu?
Direct vanaf de start van de ontwikkeling worden we ondersteund door een begeleidingscommissie bestaande uit kennishouders van het Mulier Instituut, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Vereniging Sport en Gemeenten, WijBuurtsportcoaches en natuurlijk onze opdrachtgever het Ministerie van VWS. Na iedere fase en testronde bespreken we met deze commissie de uitkomsten van de test, de voortgang en toetsen we samen de verschillende onderdelen van het Buurtsportcoach Kompas aan de uitvraag.
Daarnaast hebben we een testgroep geformeerd van zo’n 30 buurtsportcoaches en teamleiders. De testers krijgen na de bouw van een onderdeel de gelegenheid om de nieuwe toevoegingen op verschillende niveaus te testen. Natuurlijk moeten de functionaliteiten goed werken, maar een belangrijke vereiste is vooral ook dat het een gebruiksvriendelijke applicatie is die heel intuïtief werkt.
De eerste testronde
De eerste testronde richtte zich op de agenda in de tool. Of deze gebruiksvriendelijk is en gesynchroniseerd kan worden met agenda’s in bijvoorbeeld Outlook of Google. Deze test is inmiddels achter de rug en gaf ons hele nuttige feedback. Wat leert ons deze 1e testronde:
- De eerste indruk die we terug kregen is dat de tool er o.a. overzichtelijk en duidelijk uit ziet.
- Er werd ook aangegeven dat men al wat meer van het Buurtsportcoach Kompas had verwacht en dat het functioneel nog wat beter moet.
- Het was voor bijna alle testers direct duidelijk hoe ze binnen de tool een afspraak konden maken.
- Synchroniseren met de eigen agenda behoeft daarentegen iets meer uitleg.
- Het maken van afspraken moet ook een stuk eenvoudiger, anders motiveert het niet om de tool te gaan gebruiken.
Uit de eerste feedback ronde kwam ook naar voren dat er veel afspraken door anderen dan de buurtsportcoach zelf worden gemaakt en waar ze voor worden uitgenodigd. Deze optie is inmiddels gebouwd en wordt in de volgende release getest. De buurtsportcoach wil zijn of haar eigen agenda blijven gebruiken en de afspraken automatisch in het Buurtsportcoach Kompas terug zien.
Belangrijkste lessen
De belangrijkste lessen die we hebben geleerd uit de eerste feedback ronde is dat er binnen het Buurtsportcoach Kompas wat meer uitleg moet komen over de verschillende functies en knoppen. Procesmatig leert ons de eerste test dat de buurtsportcoach de eigen agenda als leidend ziet en de tool daarvan afgeleid moet worden.
Gewijzigde stappen en planning
Een andere belangrijke conclusie is geweest, dat het voor buurtsportcoaches lastig is zich een beeld te vormen van het Buurtsportcoach Kompas en het deel dat je test in de grotere context te zien. Volstrekt logisch. Om de kwaliteit van de testfeedback te optimaliseren hebben we daarom besloten het project anders in te delen. We gaan nu beginnen met het bouwen van een mock-up van de totale tool. Door deze aanklikbare schets van het mogelijke eindresultaat kunnen de testers van a-z door het Buurtsportcoach Kompas klikken. De gebruiksvriendelijkheid, de samenhang en de logica van het geheel gaan hiermee direct in kaart gebracht worden. Op basis van de feedback daarop wordt de echte tool gebouwd.
Tegelijkertijd gaan we verder met de inhoudelijke kant. Welke gegevens hebben we nodig, welke terminologie gebruiken we (bepalen we samen met o.a. Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen) en hoe gaan de inhoudelijke vragenlijsten eruit zien.
Opleverdatum blijft maart 2020, dus daaraan zal niets veranderen.