Helmond in Corona-tijd

Inleiding

In Helmond dromen ze in Corona-tijd!

Een stip aan de horizon. Perspectief. Dat is de kernboodschap van de persconferentie van 6 mei jongstleden. Mark Rutte en Hugo de Jonge waren opgelucht. Opgelucht om iets van ruimte en lucht te schaffen aan de benauwde Nederlanders. Benauwde Nederlanders die niet kunnen wachten tot ze weer samen op het sportveld kunnen staan. Samen, dat vooral. Niet alleen. Alleen achter een paar ramen. Wat oefeningen doen thuis met Wim Vermeulen is leuk voor even. Maar niet voor jaren. Die buitenlucht. Dat slappe geouwehoer. De geur van het gras. Dat willen we terug. 6 mei is daarvoor de eerste stap gezet. We mogen weer dromen. En dromen, dat is nou iets wat Kristian van den Nouwlant uit Helmond ontzettend graag doet. 

Aanbod

Geloof in OldStars 

Kristian en OldStars zijn twee handen op één buik. “In mei 2016 ben ik begonnen met het opzetten van OldStars walking football. Vanuit mijn rol als buurtsportcoach bij JIBB+. Ik weet nog goed dat ik een voorlichtingsbijeenkomst organiseerde. Daar kwam één iemand opdagen. Dacht ik, oh das lekker. Was ik stiekem wel teleurgesteld, maar ik liet me niet ontmoedigen. Later plaatste we een oproep in het Eindhovens Dagblad, toen kwamen gelukkig meer reacties. In juni ben ik toen begonnen met een groep van zes. Dat begon wat gezapig. Totdat er ineens vijf mensen bijkwamen. Een mooi moment was toen iemand nieuwe voetbalschoenen ging kopen. Meer mensen volgden zijn voorbeeld en kochten ook nieuwe voetbalschoenen. Dat was belangrijk voor mij want toen wist ik, deze mensen willen hiermee door. Daar begon het succes van OldStars in Helmond.”

Helmond en Coronatijd: “Straatgym in Helmond”

Ook in Coronatijd zaten ze niet stil in Helmond. Zo wordt er elke dag vanaf 9:30 uur een online beweegles op muziek van 35-45 minuten live uitgezonden via Facebook en YouTube. Daarnaast zijn er wekelijks 12 beweeglessen van 30 minuten bij verzorgingstehuizen en senioren complexen. Vanaf volgende week komen daar 3 locaties bij. Om de doelgroep te ondersteunen worden beweegboekjes verspreid in alle verzorgingshuizen. “We hopen begin juni materialen pakketjes uit te delen bij alle verzorgingshuizen, seniorencomplexen etc. om zelf met simpele materialen thuis te bewegen. We gaan een week lang online de materialen gebruiken bij de beweegoefeningen. Ook komen deze materialen terug in de beweegboekjes”, aldus Kristian.

Almelo achterna

Terug naar het reguliere aanbod.  De ontwikkeling van OldStars is niet voorbij Helmond gegaan. “Wij hebben inmiddels OldStars walking football, drie OldStars tennisverenigingen, OldStars walking handball en zijn beginnend met OldStars walking korfball. Daarnaast zou ik graag starten met OldStars walking basketball. Desnoods ga ik na een openbaar basketbalveldje om daar mee te beginnen. Uiteindelijk wil ik toe naar acht verschillende sporten, met minimaal tien deelnemende verenigingen. En om het af te maken zie ik ook graag drie locaties voor project De Derde Helft. Almelo had inderdaad de primeur met vier verschillende OldStars sporten, ik denk dat Helmond ook goed op weg is. Ik zie het niet als wedstrijd tussen steden, we kunnen juist elkaar helpen en hiermee het sportaanbod voor ouderen verrijken.”

OldStars tennis groot succes 

“Bij OldStars tennis zie je dat er al ambassadeurs ontstaan. Deelnemers van het eerste uur, die zijn begonnen bij een OldStars tennisvereniging in Helmond. Zij zijn het die nu bij andere tennisverenigingen OldStars tennis staan te promoten. Daar droom je alleen maar van inhet begin. Bij TPC Espendonk en tennisvereniging De Warande is het een succesverhaal. Daarnaast zijn we in gesprek met een derde tennisvereniging. Net als bij OldStars walking football zie je bij OldStars tennis een verschil in niveau. De flexibiliteit in de regels maakt het voor iedereen toegankelijk. Ik heb al veel enthousiaste verhalen gehoord van mensen die door OldStars tennis hun racket weer van zolder hebben gehaald. De drempel om terug te keren is bij OldStars lager dan bij het reguliere tennis.”

Dromen 

“Ik zou graag een sportterrein willen hebben in Helmond die helemaal ingericht is op de OldStars sporten. Campus de Braak is in Helmond de ideale plek om hiervoor te gebruiken. Je kent die traditionele gymzalen met al die lijnen, dat wil ik ook hebben alleen dan met de afmetingen van de OldStars sporten. Of we nou gaan basketballen, tennissen of gaan voetballen. Dat we één terrein hebben waar je alle OldStars sporten kan beoefenen. En dat er dan bij wijze van spreken palen uit de grond komen waardoor je ook kan tennissen. Eén multifunctionele ruimte. Zo komen verschillende sporten samen en ontmoeten verschillende werelden elkaar.”

Ik geloof in de kracht van mensen. Samen moeten we er hier iets van maken. Ik kijk ernaar uit om met OldStars nog verder te groeien hier in Helmond!”