BSC van het jaar: Sharon

Inleiding

Sharon de Witte, Buurtsportcoach van het jaar 2020

Sharon de Witte heeft de Stimuleringsprijs ‘Buurtsportcoach van het jaar 2020’ ontvangen. Zij verwierf 55% van de stemmen, uitgebracht door het publiek en collega buurtsportcoaches uit heel het land. Dit jaar was het thema van de prijs creativiteit en improvisatievermogen tijdens de periode van COVID-19. 
Sharon is buurtsportcoach bij Sportservice Zwolle en is initiatiefnemer van de digitale SportService Challenge en Zwolle Beweegt, waarin ze senioren in Coronatijd met veel plezier liet bewegen. Daarnaast heeft ze voor de kinderen van groep 8 uit Zwolle ‘Expeditie groep 8’ opgezet en uitgevoerd, het was een groot succes!

Sharon werkt met veel plezier als buurtsportcoach in Zwolle en is op creatieve wijze omgegaan met de beperkende maatregelen rondom COIVD-19. Ze heeft onder andere het sportaanbod voor senioren op enthousiaste en creatieve wijze vorm gegeven, waardoor er een groep senioren nu binnen een passende omgeving kan bewegen. Hierbij heeft ze laten zien dat ze snel kan schakelen van fysiek naar online activiteiten. Ze heeft hierin met veel enthousiasme het voortouw genomen. 

Daarnaast heeft Sharon voor de kinderen van groep 8 een ontzettend gave Expeditie opdracht bedacht en uitgevoerd. Samen met collega’s heeft ze 6 verschillende proeven samengesteld waarin de groep verschillende aspecten moest laten zien: samenwerken, kracht, snelheid, behendigheid, puzzelen en balanceren. Kinderen vonden het fantastisch, groepsleerkrachten vonden het geweldig, collega’s werden steeds enthousiaster en verenigingen waren blij voor de aanwezigheid bij hun vereniging. Al met al een win-win-win-win situatie in tijden van corona!

De Stimuleringsprijs ‘Buurtsportcoach van het jaar’ 2020 is tijdens de online landelijke Kennisdag Brede Regeling Combinatiefuncties op 10 december uitgereikt door Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport. Sharon heeft een cheque ontvangen ter waarde van € 1.500,- die zij mag investeren in haar werk of persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast heeft ze een sporttas van Nijha BV ontvangen en een ontwikkeltraject van SportWorks, om een jaar lang haarzelf te ontwikkelen op persoonlijk gebied.

De stimuleringsprijs is mede mogelijk gemaakt door Wij Buurtsportcoaches, Vereniging Sport en Gemeenten, Nijha BV en SportWorks. 

Lees hieronder de ervaringen van Sharon:

Daar ging hij dan, de wekker! Tien december, 5 uur ’s ochtends, brak dé dag aan waar het de afgelopen weken om draaide. Het waren hectische weken, een positieve rollercoaster, fantastische momenten en ontzettend hard werken! Het laten zien van je werkzaamheden door een filmpje, het opnemen van een podcast, van het ene interview naar het andere, het sprokkelen van stemmen, maar wat was het gaaf om dit allemaal te mogen doen!

Na een kopje koffie stapte ik samen met mijn mental support van de dag, mijn zusje, op de fiets naar het station om met de trein naar Den Haag te gaan. Wat er ook ging gebeuren, wij waren klaar voor een gezellig uitje. Lekkere broodjes gemaakt, spelletjes mee voor in de trein, niets kon ons nog tegenhouden. Aangekomen in Den Haag werden we opgehaald van het station en kwam alles in een stroomversnelling. Als eerste maakten we kennis met de concurrenten Sirjit en Wilma, 2 fantastische mensen, en alle andere mensen waar ik al weken contact mee had via de mail. We kregen een uitleg over wat er van ons werd verwacht deze dag en daar waar ik dacht dat ik heel erg zenuwachtig zou worden, kreeg ik er steeds meer zin in! Ik was goed voorbereid, wist wat ik wilde zeggen en was van plan om alleen maar te genieten. De studio in, helemaal niets voor mij maar ik vond het geweldig. De studio uit, deelsessie in, leuk om ook alle andere buurtsportcoaches te zien. En hop weer de studio in om minister Tamara van Ark te interviewen, wat een eer! Tussendoor kreeg ik bemoedigende reacties van collega’s: ‘Je doet het goed! Ga zo door!’ Wat me erg goed deed.

En toen keek ik op mijn horloge en was het 12.45 uur. Het draaiboek zat in mijn hoofd gestampt en ik wist, 12.55 uur is hét moment! En ineens werd ik héél zenuwachtig, gelukkig duurde dat maar 10 minuten..

En dan wordt de winnaar bekend gemaakt en daar waar je alle namen verwacht behalve je eigen naam, is niets minder waar en hoor je: ‘en de winnaar is… Sharon de Witte!’ Mijn eerste reactie was; ik moet heel hard rennen. Maar dat kon niet.. dus met al mijn opgekropte energie mocht ik de studio in, om later op de dag die energie alsnog vrij te laten door heel hard te rennen. Ik heb fantastische prijzen in ontvangst mogen nemen, bedankt daarvoor! Maar ik ben met name super vereerd door iedereen die de moeite heeft genomen zijn/haar stem uit te brengen! Bedankt!

De afgelopen tijd was het figuurlijk ‘heel hard rennen’, maar het was het waard! Nog steeds komt er veel op je af, maar wat zijn mensen mooi, wat een geweldige reacties heb ik mogen ontvangen. Mijn huis ziet er uit als een bloemenwinkel, allerlei zelfgemaakte slingers van mijn leerlingen hangen aan de muur, het is púúr genieten. Daar waar 2020 een bijzonder jaar is wat vaak negatief benadrukt wordt, is het voor mij stiekem ook een bijzonder mooi jaar geworden. Op naar 2021! Dat we ons werk verder mogen door ontwikkelen en de buurtsportcoach nog meer op de kaart kunnen zetten, want wat hebben wij toch een fantastische baan!